İçim Labneli Batırmalık ve Fırında Mantı Köfte Tarifi

Malzemeler

Yarım kg mantı
500 gr çift çekim dana döş kıyma
3 orta boy soğan
2 ekmeğin içi
3 çorba kaşığı Refika’nın köfte baharatı
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
Yarım bağ maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Labneli Batırmalık

1 paket 400 gr İçim Labne
6 çorba kaşığı tahin
1,5 limon suyu
1 çorba kaşığı sumak
1 silme çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı kavrulmuş susam

Naneli Yeşil Yağ

Çeyrek bağ nane
1 çay bardağı zeytinyağı

Refika’nın Köfte Baharatı

10 kg kıyma için:

120 gr 4 çorba kaşığı kaya veya deniz tuzu
120 gr 10 çorba kaşığı toz kimyon
60 gr 3 çorba kaşığı tatlı toz biber
60 gr 3 çorba kaşığı acı toz biber
30 gr 3 çorba kaşığı karabiber
30 gr 3 çorba kaşığı toz sarımsak
20 gr 4 çorba kaşığı toz kişniş
20 gr 2 adet muskat
10 gr 2 çorba kaşığı kuru nane
10 gr 2 çorba kaşığı kekik

Yapılışı

• Nane yağı için tencerede su kaynatın. Çeyrek bağ naneyi yıkayıp yapraklarını ayırın. Naneleri önce kaynar suya atıp 10 saniye kaynatın.
• Ardından hızlıca kevgirle alıp buzlu suya çıkartın. Bu şekilde naneler yeşil rengini koruyabilecek.
• Naneleri süzüp fazla sularını sıkın.
• Blendıra naneleri ve 1 çay bardağı zeytinyağını koyup 2,5 dakika yüksek devirde çalıştırın.
• Vaktiniz varsa naneleri yağda bekletin böylece aromaları daha çok geçecek. Ardından tülbentten süzüp biz kavanoza alın. Dibinde kalan sulu kısmı bekleyince ayırabilirsiniz.
• Buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsiniz.
• Köfte için, genişçe bir kaseye, yarım kg çift çekim dana döş kıymayı, 2 orta boy soğanı ince ince, köftede çok görünmeyecek şekilde, doğrayıp koyun. Dilerseniz soğanı mutfak robotunda da çekebilirsiniz ancak çok fazla püre yapıp suyunu çıkarmayın.
• 2 ekmeğin içini suda ıslatıp fazla suyunu sıkın ve 3 çorba kaşığı köfte baharatı, 1 yumurta, köfteyi yumuşatması için 1 çorba kaşığı yoğurt, tüm lezzetler birbirine daha rahat geçsin diye de 2 çorba kaşığı zeytinyağını ile birlikte ekleyip yoğurun. Ben kendi köfte baharatımın tarifini aşağıya yazdım ama sizin çok sevdiğiniz bir köfte tarifiniz varsa onu da yapabilirsiniz.
• Son olarak yarım bağ maydanozu da incecik kıyıp köfteye ekleyin ve biraz daha yoğurun.
• Harçtan fındıktan irice bezeler alıp, iki elinizin arasında yuvarlak köfteler hazırlayın
• 230 derece ızgara modunda çalışan fırında köfteleri ve 750 gr mantıyı 10-15 dakika iki tarafları da güzelce renk alana dek pişirin. Mantıları fırınlamadan önce 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı ile yağlayın.
• Mantılar pişerken, 400 gr. lık 1 paket labneyi, 1,5 limonun suyu ve 6 çorba kaşığı tahin ile karıştırın. Üzerine 1 çorba kaşığı sumak ve 1 silme çay kaşığı tuz ekleyip tekrar karıştırın.
• 2 çorba kaşığı susamı kavurup birazını üzerini süslemek için ayırın ve kalanını karışıma ekleyin.
• Geniş bir tabağın ortasına batırmalığı etrafına da köfte ve mantıları koyun.
• Yeşil yağı üzerinde gezdirip üzerlerine susam ve sumak serpince tadına doyamayacağınız köfte ve mantılarınız emrinize amade.

Refika’nın Köfte Baharatı

• Tüm baharatları toz haline getirin ve karıştırın. Dilerseniz aktarınaza da bu karışımı hazırlatabilirsiniz.
• Cam bir kavanozda, direkt güneş ışığı almayan bir yerde saklayabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN!

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN DEĞERLİ

Yorum Yap

Yorum Yap