Sodanıza katacağınız bir miktar limon suyu ile hem sodanızın gazını alır hem de vücudunuzun C vitamini ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Çilek seçerken fazla beklememiş olmasına dikkat etmelisiniz.Taze çilek, parlak kırmızı renktedir ve sapları koyu yeşil olur.
Sebzeleri tuzlu suda daha etkili ve çabuk temizleyebilirsiniz.
Krep hamurunu hazırlarken un, süt ve bir tutam tuzu karıştırdıktan sonra en az 15 dakika dinlendirmelisiniz. Bu süreçte, undaki nişasta sıvıyı bünyesine çeker ve böylece hamur pürüzsüz bir kıvam alır.
Yemeklerinize ya da çorbalarınıza ekleyeceğiniz sebze suyunu küçük kaplarda veya buz kalıplarında dondurarak derin dondurucuda saklayabilir, ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
Tariflerinizi hazırlarken kullanacağınız sebze ve meyvelerin kararmasını önlemek için limon ile ovabilir ya da limonlu suda bir süre bekletebilirsiniz.
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için suyun içine bir çorba kaşığı sirke ekleyebilirsiniz.
Yeşilliklerinizi iyice yıkadıktan sonra saplarından su dolu bir kavanoza koyup buzdolabında sakladığınızda, tazelik süresinin daha da uzadığını göreceksiniz.
Soğanı su dolu bir kabın içinde veya akan suyun altında doğradığınızda gözleriniz yaşarmayacaktır. Ayrıca soğanı doğramadan yarım saat önce buzdolabında dinlendirdiğinizde de aynı sonucu alabilirsiniz.
Meyveli pasta yapacağınız zaman, meyveleri toz şekere bulayarak daha uzun süre taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.
Peyniri kesmeden önce bıçağınızı soğuk suya tutarsanız, peynirinizi daha kolay dilimleyebilirsiniz.
Fırında patates yapmadan önce patateslerinizi 10-15 dakika haşladığınızda, güzel pişmiş ve leziz patatesler elde edebilirsiniz.
Portakal suyu sıkarken daha fazla meyve suyu elde etmek için, sıkma işlemini gerçekleştirmeden önce bir süre soğuk suda bekletmenizde fayda var.
Mantarlarınızın lezzetini kaybetmemesi için yıkamak yerine, ufak mantar fırçası veya bir bez ile bastırmadan, nazikçe silebilirsiniz.
Çikolata sosu hazırlarken içine biraz kahve ilave ettiğinizde, tadının çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Şerbetli tatlı hazırlarken; hamurunuz sıcaksa şerbetin soğuk, hamurunuz soğuksa şerbetin sıcak olması gerekir.
Çorbanızı pişirdiğiniz sırada içine bir adet buz parçası atarsanız, taşmasına engel olabilirsiniz.
Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığı öncelikle süte batırırsanız, hamurun kaşığa yapışmadığını göreceksiniz.
Salatalarda kullandığınız yeşil sebzeleri bıçakla kesmek yerine elinizle koparırsanız, vitaminlerinin ölmemesini sağlarsınız.
Yemek yaparken havuçların rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden alıp, birkaç dakika soğuk suya tutabilirsiniz.
Kekinizi pişirmeden önce kek kalıbında 20 dakika kadar dinlendirirseniz, kekinizin daha çok kabarmasını sağlarsınız.
Zor açılan kavanozunuzun altına birkaç kez vurduğunuzda daha kolay açıldığını göreceksiniz.
Soğuk algınlıklarına karşı direncinizi arttırmak için, bal ve zencefil ile harika bir Zencefilli Çay hazırlayabilirsiniz.
Yağınızın içine bir tutam maydanoz atarak, kızartma kokusunu önleyebilirsiniz.
Domateslerinizi kolay soyulması için 1 - 2 dakika sıcak suda bekletebilirsiniz.
Salatalarınız için doğradığınız taze nanelerinizin üzerine bir tutam şeker dökerek yoğun nane kokusu elde edebilirsiniz.
Sulu yemeklerinizi pişirirken taşmasını önlemek için tencerenizin kenarını zeytinyağı ile yağlayabilirsiniz.
Çaydanlığınızı 15 dakika kadar içinde sirke ile kaynatırsanız, içinde biriken kireç tortusundan arındırabilirsiniz.
Makarnanızı haşlarken içine biraz süt katarsanız, çok daha lezzetli ve hafif olduğunu göreceksiniz.
Eti terbiye ettikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirirseniz, hem daha kolay pişmesini sağlar hem de lezzetini arttırmış olursunuz. Ayrıca eti terbiye ederken tuz koymayarak, etin sert ve kuru olmasını önleyebilirsiniz.
Alüminyum kapların kararmasını önlemek için kaplarınızı su ve bolca sirke koyarak kaynatın.Hepsi pırıl pırıl olacaktır.
Bulaşık makinesinin çatal,kaşık ve bıçaklarınızı karartmasını önlemek için makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere olmak üzere çamaşır suyu koyun. Böylece çatal kaşık ve bıçaklarınızın kararmasını engellersiniz.
Ellerinizde soğan kokusu kaldıysa haşlanmış patates ile beş dakika ovmanız kokunun giderilmesini sağlayacaktır.
Sert limonları kesmeden evvel bir dakika sıcak suya batırmak daha sulu olmasını sağlar.
Bayatlayan bisküvileri 1-2 dakika fırında ısıtmak yeniden tazelik kazanmalarını sağlar.
Zeytinyağı lekesinin üzerinde bir parça ekmek içini yuvarlayarak gezdirmek lekenin çıkmasına yardımcı olacaktır.
Gravyer peynirini tuzlu suya batırılmış nemli bir beze sararak muhafaza ederseniz kurumaz.
Soğan soymaya başlamadan önce ellerinizi sirkeye batırmanız, soğan kokusunun ellerinize sinmesini önleyecektir.
Çelik eşyalarınızı ve bıçaklarınızı limon kabuğu ile silin. Parladığını göreceksiniz.
Dibi kir tutan cam sürahinizi temizlemek için içine bir avuç tuz ve tuzu ıslatacak kadar sirke koyup çalkalamanız yeterli olacaktır.
Tereyağını çok miktarda satın aldıysanız, suyun içinde muhafaza etmeniz dayanma süresini uzatacaktır.
Sucukların üstünü 15 günde bir limon suyu ile silmek küflenmesini engelleyecektir.
Tuzun nemlenmemesi için, tuzluğun içine 3-4 adet pirinç hatta 3-4 adet kavrulmuş pirinç koymanız tuzun nemini alacağından tuzun kuru kalmasını ve topaklanmasını önler.
Çaydanlığınızın dibindeki kireç tortusundan kurtulmanız için 15 dakika sirke ile kaynatmak yeterlidir.
Domatesi soymadan önce kaynar suya daldırıp, bıçağın ters tarafı ile domatesin yüzeyinde gezdirirseniz daha kolay soyulur.
Türk kahvesini koyduğunuz kavanoza 2 adet kesme şeker koyarsanız, kahvenizin nem almasını önlersiniz.
Patatesin pişirme suyuna 1 kaşık sirke koyarsanız hem rengi hem de lezzeti çok daha güzel olavaktır.
Hamur açarken kirlenen yüzeyler, üzerine tuz serpilip nemli bir bezle silinirse daha kolay temizlenir.
Portakalları sıkmadan önce biraz soğuk suda bekletirseniz daha çok suyu çıkacaktır.
Ciğer tava yaparken, kızartmanın ununa bir şeker kaşığı karbonat eklerseniz ciğerler daha yumuşak olacaktır.
Lahana pişirirken içine elma kabuğu koyarsanız kötü kokusundan hemen kurtulursunuz.
Peyniri rendelemeden önce derin dondurucuda bir süre bekletmek çok daha rahat rendelenmesini sağlayacaktır.
Pilavı pişirirken üzerine çok ince bir dilim limon koyarsanız, pilavınız tane tane ve bembeyaz olacaktır.
Tereyağını eritirken içine koyacağınız bir damla zeytinyağı yanmasını önleyecektir.
Çok miktarda soyulmuş sarımsağı zeytinyağının içine koyarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Karnabahar'ı haşlarken suyuna yarım çay bardağı süt eklerseniz hem kötü kokusu yok olur hem de karnabaharınız bembeyaz olur.
Bulaşık makinenizde kullanacağınız arap sabunu hem bulaşıkları temizlemeye hem de parlatmaya yetecektir.
Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Böylece buzlar daha canlı, kristal gibi görünür.
Küçük bir tabağa toz şeker serpin, limonunuzun kesik tarafını şekerin üzerine gelecek şekilde koyun. İki hafta boyunca limonunuzun kurumadığını göreceksiniz.
Evinizde mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz.
Patlıcanların acısını almak için, patlıcanları soyduktan sonra tuzlu suda bir müddet bekletin. Sarı su çıktıktan sonra patlıcanları sıkarak sudan alın.
Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların suyunu bırakmasını hem de kararmasını önlemiş olursunuz.
Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.
Güveç yaparken toprak kokusunun yemeğe geçmemesi için, yeni iken içerisine bir bardak sirke döküp kaynatın ve soğumaya bırakın.
Eti pişirirken metal çatal batırmamaya dikkat edin. Çünkü çatal batırılınca etin suyu akacağından sertleşir.
Mangalda ızgara yapacağınız zaman, ateşin harlamaması için ateşe biraz tuz serpin.
Tavuk satın alırken, genç ve körpe olup olmadığını anlamak için, ayaklarındaki pulların parlak ve ince olmasına dikkat edin.
Fırına sürdüğünüz kek kalıbının altına biraz tuz koyun, böylece kalıbın yanmasını önlemiş olursunuz.
Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanarak çıkar. Bunu önlemek için kurabiye tepsisini yeniden fırına sokup kızdırın.
Sütlü tatlı yapılırken şekerin en son eklenmesi topaklanmayı engeller.
Haşlanan kuru fasulyeler, pişme süresinin geçmesine rağmen hala sertse, suyuna çok az miktarda maden suyu ekleyin. Daha çabuk piştiğini göreceksiniz.
Soğanların acılığını almak için, doğradıktan sonra üzerine tuz serpin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ya da doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın ve süzün.
Akını kullandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın.
Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz. Ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdana atın.
Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.
Sebze haşlarken kokmasın istiyorsanız; suya biraz tuz ve sirke ilave edip köpük oluşumunu gördükten sonra sebzeleri atın.
Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için bir kabın içine tuzlu su doldurup yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa tazedir suyun üzerinde ise bayattır.
Fırınınıza sinmiş kötü kokular için; fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su dolu bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın, sonra soğutun.
Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar Hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.
Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.
Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler. Ayrıca patateslerinizi kuru ve serin bir yerde saklayın.
kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın. Olgunlaştığını göreceksiniz.
Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.
Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
Karabiber, pul biber gibi baharatları veya maydanoz-nane gibi taze otları yemeğinize en son ekleyin. Başta eklerseniz acı bir tat verirler ve yemeğinizin ahengini bozabilirler.