Dünya Tasarruf Günü sebebiyle, sizlerle yıllar öncesine dair bir aile anımızı paylaşmak istiyorum.Aşure ayı geldiğinde, babaannemde bir telaş, bir heyecan olurdu.Aşure tenceresi (kazanı da diyebiliriz) ortayaçıkar, buğday ve diğer malzemeler itina ile alınır ve hazırlanırdı.Aşureyi koyacağı tabakları iki gün öncesinden Masaya dizer, dağıtacağı kişilerin isimlerini anneme yazdırırdı.Ancak, ya buğdayı ...
Kefir, aslında yıllardır bilinen, adeta mucizevi bir içecek. O kadar çok şeye faydası var ki, sanki iksir gibi. Biz kefire yeniden, iade-i itibar sağlamaya özen göstermeliyiz. Özellikle son dönem de ortaya çıkan hazıryemek merakı, sokak satıcılarıyla gerçekleşen kolay alışverişlerin hijyenik olmaması, bağırsak rahatsızlıklarını çok artırdı. Hatta bu rahatsızlıklar gün...
Benim mutfak yolculuğumun başlaması, çocukluk yıllarıma ve babaannemin maharetli tariflerine dayanır. Babaannem, “Sabahları şu yoğurdu yemeden ayılamıyor, güne başlayamıyorum.” derdi. Biz torunları da, “Babaannem, yoğurdu bize sevdirmek için yapıyor, ballandırarak anlatıyor.” derdik. Aradan geçen yıllar içinde, yakın ailem, arkadaş çevrem ve son yıllarda da izleyicilerim, ...
• Öncelikle tuzlu ve gazlı içeceklere dikkat diyorum! Özellikle asitli içeceklerin kısa sürede mideyi rahatlatma gibi aldatıcı bir rolü var. 30 dakikalık geçici rahatlık için bütün gününüzü perişan etmeyin.
• Benim için iftar demek, çorba ile açılan ve ardından güzel bir kahvaltıyla d...
Kışın soğuk günleri, geç de olsa geride kaldı. Baharın habercisi tabiat çoktan uyansa da niyeyse bizlerde bir miskinlik, bir yorgunluk, bir bezginlik hali var. Bu, hepimizin genel şikayeti. Sebebi, tabii ki ani yaşanan ısı farklılıkları ve ayrıca havanın aydınlanması ile yaşanan uyku saatlerindeki değşimler. Bizi şu günlerde ilgilendiren, yorgunluğun hızlı bir şekilde aşılabilmesi için özellikle soframızda ne ...
Vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğeleri, besinlerimiz aracılığı ile vücudumuza alınır. Yeterli ve dengeli beslenmede besinler dört gruba ayrılır. Bu dört besin grubu et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebzeler ve meyveler ile ekmek ve tahıllardan oluşur. Süt ve süt ürünleri kalsiyum, protein, fosfor, B2 vitamini ve B12 vitamini gibi bir...
Sürekli büyüme ve gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden doğrudan olumsuz etkilenmektedir. İlkokul çağı, çocuğun ailesinden ilk kez uzun saatler ayrıldığı ve çevresi ile iletişiminin arttığı bir dönemdir.
Kalsiyum kemiklerimizin oluşumunu ve sağlamlığını sağlayan vücudumuz için zorunlu minerallerden biridir. Kalsiyum pek çok hücresel fonksiyonun yanı sıra kemik yapımında kullanılan temel elemandır.