Kolay Sindirim için İçim Rahat Laktozsuz Ailesi

İçim Rahat Laktozsuz Ailesi, süt içerisinde bulunan doğal laktaz enzimiyle süt şekerini, paketleme aşamasında parçalar. Bunun sonucunda oluşan laktozsuz süt, laktozu sindirmekte zorlanan kişilerde görünen şişkinlik ve gaz şikayetlerini azaltarak rahat bir gün sunar.

İçim Rahat Laktozsuz Ailesi, laktoz dayanıksızlığı sebebiyle yaşanan şikayetleri çözmenin yanı sıra; diyeti sırasında şişkinlik hissetmek istemeyenler, hafif ve sağlıklı beslenmeyi önemseyenler, hamileler ve emziren anneler tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.  Süt, kefir ve  yoğurt keyfinizden vazgeçmemek ve tüm faydalarından yararlanmanız için İçim Rahat her geçen gün büyüyen ailesi ile sizlerle.

Neden İçim Rahat?

Bağırsaklarda yeterli miktarda laktaz enzimi sentezlenemediği zaman laktoz bağırsaklarda parçalanamaz ve emilemez. Laktoz kana geçebilecek daha küçük parçacıklara bölünemediğinden bağırsak içinde kalarak buranın sıvı-mineral dengesini olumsuz etkiler. Aşırı sıvı-mineral birikimiyle genişleyen bağırsaklarda hareketlilik artar ve ishal ortaya çıkar. Bunun yanında serbest halde yıkılmadan kalın bağırsaklara ulaşan laktoz buradaki bakteriler tarafından mayalanma işlemine uğrar ve ortaya hidrojen gazı çıkar. Fazla miktardaki hidrojen hem ishali arttırır hem de gaz ve şişkinlik başta olmak üzere diğer sindirim sistemi şikayetlerine yol açar. Bu olaya tıp dilinde, Laktoz İntoleransı, Laktoz Malabsorpsiyonu ya da Laktaz Eksikliği gibi tanımlar verilmiştir.

Dünyada laktoza intolerans, toleranstan daha fazladır.

Coğrafyaya göre değişiklik gösteren laktoz intoleransı oranı sırasıyla Uzak Doğu Ülkelerinde neredeyse %100, Güney Amerika’da %73, İtalya’da %39, Fransa’da %37, Afrika ülkelerinde %73, Türkiye’de ise %70 olarak görülmektedir.

Laktoz intoleransı

Laktoz intoleransı, toplumun büyük bir kısmının süt ve süt ürünleri tükettiğinde mağdur olduğu bir rahatsızlıktır. Peki laktoz nedir?

Laktoz, bir tür şeker olup özellikle süt ve süt ürünlerinde bulunur. Kısacası anne sütünde ve inek sütünde bulunan karbonhidrattır. Laktoz, bağırsaklarda bulunan laktaz adlı enzim tarafından parçalanır. Ancak bu enzim yetersiz çalıştığında ya da bağırsaklarda yeterince bulunmadığında kişiler bu durumdan mağdur olabilmektedir. Dolayısıyla bu etkili madde bazıları için alerjen etkiler gösterebilmektedir.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinde bulunan ve sütün temel karbonhidratı olan süt şekerinin sindirilememesine bağlı olarak gelişen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Hemen hemen herkesin laktoz sindirme becerisiyle doğduğu bilinir ve laktoz, normalde laktaz enzimi tarafından glukoz ve galaktoza ayrıştırılır. Böylece incebağırsakta sindirimi sağlanır. Ancak laktaz enzimi yetersiz kaldığında laktoz sindirilmeden kalın bağırsağa geçer ve intoleransı olan kişilerin bazı semptomları yaşamasına sebep olur. Laktoz içerikli besinlerin tüketimi sonrası ortaya çıkan belirtiler kimi zaman yaşam kalitesinin düşmesine sebep olabilir.

Laktoz İntoleransının Çeşitleri Nelerdir?

Laktoz intoleransı, 3 farklı çeşide sahiptir ve her biri farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar.

• Birincil Laktoz İntoleransı: Primer laktoz toleransı diye de adlandırılan bu çeşit en yaygın görülen intolerans türüdür. Çoğu kişi yeterli laktazla doğsa da laktaz miktarı yaşlanma sonucu zamanla azalabilir.

• İkincil Laktoz İntoleransı: Çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı sindirim sistemi hastalıkları ya da mide hastalıklarına bağlı olarak gelişebilir. Bu tür hastalıklarda laktaz üretimi zarar görür ve intolerans gelişir. Ancak altta yatan neden tedavi edilirse, laktaz seviyelerinin düzelebileceği belirtilir.

• Konjenital Laktoz İntoleransı: Nadiren  kalıtsalsal olan bu durum, bebeklerin anne sütüne karşı intoleransı olmasına sebep olabilir. Kusurlu bir gen, çocuklarda laktaz yokluğuna sebep olabilir.

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Laktoz intoleransı belirtileri, bir süt veya süt ürünü tükettikten 30 dakika ve iki saat arasında meydana gelir. Belirtiler hafif ya da şiddetli olabilir. Laktoz alerjisi belirtileri ise şu şekildedir:

• Karın krampları
• Şişkinlik
• Gaz
• İshal
• Mide bulantısı

Laktoz anne sütünde olduğu gibi mamalarda da bulunabilir. Bu durumda bazı bebekler laktozu gerektiği gibi sindiremeyebilirler. Zira bebeklerde oluşan intolerans, laktoza etki eden genin eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi sonradan oluşan enzim eksikliğinden de kaynaklanabilir. Bebeklerde laktoz intoleransı belirtileri arasında ishal bulunur. Dışkı çıkarken ağlamak, gaz, şişkinlik, kilo alamamak, sinirlilik ve karında ağrı ya da şişlik de belirtiler arasında gösterilir.

Laktoz intolerans sıklığı nedir?

“İskandinav ülkelerinde %2, İtalya’da %70, Güney Amerika ve Afrika’da %50, Amerika’daki farklı etnik gruplara bakıldığında %15-75 arasında ve Asya’da neredeyse %100’e ulaşmıştır. Türkiye’de ise bu oran %70-80 seviyesindedir. Bu da şu anlama gelmektedir; her 10 kişiden en az 7’sinde laktoz intoleransı görülmektedir.”

Kaynakça: Türk Gastroenteroloji Vakfı

Laktoz İntoleransı Nedenleri Nelerdir?

Laktoz hassasiyetinin başlıca sebepleri arasında laktaz eksikliği bulunur. Zamanla yaşa bağlı olarak laktaz enzimi daha az üretilebilir. Bir yaralanma veya hastalık sonucunda laktaz üretimi durabilir. Bu durumda yine intoleransın oluşmasının nedenleri arasında gösterilir. Ayrıca çok erken doğan yani prematüre bebekler, laktaz üretemeyebilirler.  Tüm bunlar dışında bazı ilaçlar laktoz içerebilir. Dolayısıyla ilaç alırken eczacınıza danışabilirsiniz.

Laktoz İntoleransına Karşı Yapılabilecekler Nelerdir ve Çözüm Nedir?

• Laktozsuz süt ve süt ürünlerini tercih ederek sütün lezzetinden ve faydalarından vazgeçmeden tüketebilirsiniz.
• Sütlü tatlılarınızda, kahvaltınızda, bowllarınızda laktozsuz sütü tercih edebilirsiniz.
• Yemeklerinizde ve aperatif olarak laktozsuz yoğurt tercih edebilirsiniz.
• Bağışıklığınızı güçlendirmek için laktozsuz kefir tercih edebilirsiniz.
• Kahvaltılarınızda, sandviçlerinizde laktozsuz peynir tercih edebilirsiniz.

Laktoz İntoleransı Tanısı Nasıl Konulur?

Süt içtikten 1-2 saat sonra sonra şişkinlik ya da mide ağrısı hissediyorsanız, sizde de laktoz intoleransı olabilir. Bunun için laktozlu ürünlere ara vererek ve vücudunuzu gözlemleyerek anlayabileceğiniz gibi tıbbi testlerle de tanı koyulabilmektedir. Örneğin incebağırsak biyopsisi, laktoz intoleransı testi ve laktoz nefes testi bunlardan birkaçıdır.

Laktoz İçeren Gıdalar Nelerdir?

Laktoz, tüm süt ve süt ürünlerini içeren gıdalarda değişik dozlarda bulunabilir. Laktoz intoleransı, laktoz içeren süt, süt tozu, dondurma, pasta, peynir, krema, yoğurt, sütlü çikolata, işlenmiş gıdalar, sosis, sucuk ve patates cipsi gibi süt ve süt ürünleri ihtiva eden besinler tüketildiğinde ortaya çıkabilir.  Şiddetli intoleransa sahip bireyler, ufak miktarda da tüketse ciddi semptomlar ile karşı karşıya kalacağı için yaşam kaliteleri de düşebilir. Bireyler, kalsiyum, protein, D vitamini ve A vitamini açısından zengin gıdalardan mahrum kalırlar. Dolayısıyla hastalar, doktor kontrolünde laktoz intoleransı diyeti içerisine diğer protein kaynaklarını ekleyebilirler ve vitamin eksikliklerini takviye şeklinde alabilirler.

Laktoz İçeren Ürünler Tüketilirse Ne Olur?

Laktoz intoleransı olan kişiler laktoz disakkaritinini yani süt şekerini tam olarak sindiremezler. Böylelikle süt ürünleri tüketildiği takdirde, bu gıdalardan gelen laktoz bağırsaklarına geçer. Bu tür gıdalar da gaza, şişkinliğe, kramplara ve ishale neden olabilir. Yine de laktoz hassasiyeti olan çoğu kişi tüm süt ürünlerini bırakmak zorunda olmadan süreci yönetebilir. Laktozsuz süt ve yoğurt ürünlerini gönül rahatlığı ile kullanabilirler.

İçim Rahat Laktozsuz süt, içerisinde bulunan doğal laktaz enzimiyle süt şekerini, paketleme aşamasında parçalar. Bunun sonucunda oluşan laktozsuz süt, laktozu sindirmekte zorlanan kişilerde görülen şişkinlik ve gaz şikâyetlerini azaltarak rahat bir gün sunar.

İçerdiği protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynı olan İçim Rahat, laktoz dayanıksızlığı sebebiyle yaşanan şikâyetlerin yanı sıra; diyeti sırasında şişkinlik hissetmek istemeyenler, hafif ve sağlıklı beslenmeyi önemseyenler, hamileler ve emziren anneler tarafından da tercih edilebilir. Süt keyfinizden vazgeçmemek ve sütün tüm faydalarından yararlanmak için İçim Rahat laktozsuz sütü içebilirsiniz.

Bunları Biliyor musunuz?

  1. Süt yaklaşık 5000 yıldır insanoğlu tarafından tüketilmektedir.
  2. Süt içerdiği besin maddelerinden dolayı temel bir gıdadır.
  3. Sütteki vitaminler hastalıklara karşı direncinizi arttırır ve büyümeye yardım eder.
  4. Bir bardak süt (200 ml); 11-18 yaş grubundaki gençler arasında, kızların kalsiyum ihtiyacının %25’ini, erkeklerin ise %31’ini karşılamaktadır.
  5. Dünyada laktozu sindiremeyenlerin oranı, sindirebilenlerden daha fazladır.
  6. Laktoz, vücudun içilen sütteki kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar.
  7. “İçim Rahat” içerisindeki laktaz enzimiyle laktoz doğal olarak sindirilir, içinde hiçbir katkı maddesi bulunmaz.
  8. İçim Rahat laktozsuz süt diğer sade sütlerle aynı besin değerlerine sahiptir.
  9. 1 litre sütte ortalama 36 gram süt yağı, 38 gram protein, 52 gram karbonhidrat, 7 gram mineral maddeler ve suda ve yağda çözünen vitaminler bulunur.
  10. Süt içerisindeki süt proteinleri cildinizin güzelleşmesine, saç ve tırnaklarınızın sağlıklı olmasına yardımcıdır.
  11. Süt özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini için en iyi kaynaktır.
  12. Vücudunuzun ihtiyacı olan B12 ve A vitaminlerini, süt içerek önemli ölçüde karşılayabilirsiniz.

Üretim Süreci

Laktaz Enzimi ile Laktoz Parçalanması (Hidroliz)

Laktozun, glikoz ve galaktoza ayrılması; hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizmalarda bulunan beta-galaktosidaz yani laktaz enzimleri ile gerçekleştirilir. Endüstride sadece mikroorganizmalardan elde edilen enzimler kullanılmaktadır. Herhangi bir ön işleme gerek duyulmaksızın elde edilen son ürünlerin bozulmadan kalması ve besin içeriğinde herhangi bir kayıp olmaması nedeniyle enzimatik hidrolizlenme; hidrolaz enzimi ile yapısındaki bir molekül suyun çıkarılması yoluyla parçalanması teknik açıdan daha uygundur. Enzim fiyatlarının yüksek olmasından dolayı da, piyasadaki laktozsuz ürünlerin maliyeti, diğerlerine oranla daha yüksektir.

 

  • Süt içmeyi seviyor ancak sonrasında yarattığı sindirim şikâyetlerinden rahatsız oluyorsanız, şimdi kolay sindirimi sayesinde size hafif bir gün sunan İçim Rahat’ı deneyin…
  • Kahvaltıda, çay yerine süt içmeyi sevenlerdenseniz, bir bardak İçim Rahat süt ile hafif bir başlangıç yapabilirsiniz…
  • Laktoz intoleransı yüzünden süt ürünlerinden uzak durmanız gerekiyorsa işte size besleyici ve lezzetli bir kahvaltı… Kahvaltılık gevreğin üzerine İçim Rahat süt dökmek hızlı bir kahvaltı için müthiş bir seçenek olabilir.
  • Kahvenizi sütlü mü alırdınız? İçim Rahat süt ile kahvelerinizi, tam da istediğiniz gibi içebilirsiniz…
  • İçim Rahat süt ile sağlıklı, hafif ve lezzetli shake or smoothies hazırlayabilirsiniz…
  • Ofiste ya da evde, yoğun bir iş gününde, toplantı arasına sıkıştırılmış bir bardak İçim Rahat süt ile ara öğünün keyfini çıkarabilirsiniz
  • İçim Rahat süt ile, artık daha hafif kekler hazırlayabilirsiniz…
  • Diyet, detoks yapıyor ya da sağlıklı beslenmeyi tercih ediyorsanız, ara öğünlerinizi bir bardak İçim Rahat süt eşliğinde yapabilirsiniz.
  • Atıştırmalıklarınızın yanında bir bardak İçim Rahat süt ile hafifliğin tadını çıkarın…
  • İçerdiği protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynı olan İçim Rahat’ı, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gece yatmadan içirebilirsiniz.

Kaynaklar

  • Holsinger, V.H.; Kligerman, A.E. 1991. Applications of Lactose In Dairy Food and Other Foods Containing Lactose. Food Technology 45 (1) 92, 94 – 95.
  • Pereltsvaig, A. (2014, October 29). Global Geography of Milk Consumption and Lactose (In)Tolerance, 13 Mart 2016, http://www.languagesoftheworld.info/uncategorized/global-geography-milk-consumption-lactose-intolerance.html#ixzz45i4PpWIn
  • ASÜD (Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayiciler Derneği) Süt Bileşenleri ve Beslenmedeki Önemi, http://www.asuder.org.tr/sut-ve-sut-urunleri/sut/
  • Güney, Ö., 2014, Laktozsuz Süt Ürünlerinin Geliştirilmesi, https://prezi.com/q0svf84tfk7d/laktozsuz-sut-urunlerinin-gelistirilmesi/
  • BEYERLEIN, L., POHL, D., DELCO, F., STUTZ, B., FRIED, M., & TUTUIAN, R. (2008). Correlation between symptoms developed after the oral ingestion of 50 g lactose and results of hydrogen breath testing for lactose intolerance. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 27(8), 659–665. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2008.03623.x
  • Demir, H., Savci, E. N., & Ergun, C. (2020). The relationship between consumptions of dairy and fermented dairy products in lactose intolerance among students of a foundation university in Istanbul. Journal of Food Science and Nutrition Research, 03(02). https://doi.org/10.26502/jfsnr.2642-11000043
  • Gudmand-Høyer, E. (1994). The clinical significance of Disaccharide Maldigestion. The American Journal of Clinical Nutrition, 59(3). https://doi.org/10.1093/ajcn/59.3.735s
  • ”Human Health and Probiotics” (Erişim tarihi: 24.11.2023), https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12.
  • ”Human Health and Probiotics” (Erişim tarihi: 24.11.2023), https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/la-5 24.11.2023
  • Taipale TJ, et al. Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 in reducing the risk of infections in infancy. Br J Nutr. 2011;105(3):409-16. (PubMed)

İçim Rahat Tarifler

Süt İle İlgili Merak Ettikleriniz

Neden Süt?

Süt, memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat, koku ve kıvamı olan, temel besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bileşiminde bulunduran sıvı bir gıda maddesidir. İçerdiği çok çeşitli besin maddelerinden dolayı süt, tüm memeli canlılarda organizmanın gereksinimlerini karşılayabilen hayati temel bir gıdadır.

İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içmektedir. Bir yaşam mucizesi diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir.

Sütün yapısında yer alan maddeleri süt şekeri (laktoz), süt yağı, süt proteinleri, mineral maddeler ve vitaminler olmak üzere beş ana başlık altında toplamak mümkündür. 1 litre sütte ortalama 36 gram süt yağı, 38 gram protein, 52 gram karbonhidrat, 7 gram mineral maddeler ve suda ve yağda çözünen vitaminler bulunur. Kalsiyum, fosfor ve riboflavin (B2 vitamini) açısından önemlidir. Yaşamsal önemi olan amino asitleri ve yağ asitlerini bünyesinde bulundurur.

Süt Proteinleri

Sütteki kuru maddenin yaklaşık %27’sini oluşturan süt proteinleri en önemli temel bileşendir. Süt proteinlerinde, büyük bir kısmı yapılarında vücut tarafından sentezlenemeyen dolayısıyla gıdalarla dışarıdan alınmaları gereken temel “esansiyel amino asit” olan yaklaşık 23 adet amino asit bulunmaktadır. Süt proteinleri, hücre ve dokuların oluşmasında, saç ve tırnakların gelişmesinde önemli rol oynamakta, büyüme ve gelişmeye büyük ölçüde katkı sağlamakta ve kas fonksiyonlarına da yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önlemektedir.

Süt Yağı

Tam yağlı süt %2 oranında doymuş yağ içerse de, bünyesinde barındırdığı özel bileşenler nedeniyle sağlık için çok önemli bir kaynak konumunda yer almaktadır. Tam yağlı inek sütünün 100 gramında tekli doymamış yağ asidi ortalama 0,8 gram, çoklu doymamış yağ asidi ise 0,2 gram kadardır. Ayrıca süt yağı, yağda çözünen vitaminlerin vücuda aktarılması için de bir araç görevi görmektedir.

Süt Vitaminleri

Süt, beslenme açısından gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hemen hepsi sütte bulunur. Sütte bulunan başlıca vitaminler ise:

Yağda çözünen vitaminler: A vitamini (retinol), D3 vitamini (kolkalziferol), E vitamini (tokoferol), K vitamini
Suda çözünen vitaminler: B1 vitamini (tiyamin), B2 vitamini (riboflavin, laktoflavin), B6 vitamini, B12 vitamini, B13 vitamini, C vitamini (askorbik asit), H vitamini (biyotin), pantotenik asit, folik asit (pteriol glutamik asit), nikotinik asit (niasin)
Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini için süt en iyi kaynaktır.
Vücudun ihtiyacı olan B12 ve A vitaminleri süt içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir.
Sütteki vitaminler hastalıklara karşı direnci artırmakta ve gelişmeye yardımcı olur, hastalıklara karşı direnci arttırır ve büyümeye yardım eder.

Sütün Mineral Maddeleri

Sütte bulanan başlıca mineraller kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyumdur. Kalsiyum özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar. Kalsiyum ihtiyacı hamilelik ve emzirme döneminde de önemli olup, bu dönemlerde yetersiz kalsiyum alımı, ileri yaşlarda “osteomalacia” ve “osteoporosis” gibi kemik hastalıklarına yol açmaktadır. Bundan dolayı hamilelik ve emzirme dönemlerinde, kalsiyum açısından zengin olan süt tüketimi oldukça önem taşır. Bu nedenle, içme sütleri kalsiyum açısından zenginleştirilerek fonksiyonel özellikleri artırılmaktadır. Ayrıca kalsiyum, vücutta demir eksikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması, protein sindirimini kolaylaştırması ve kanın pıhtılaştırılmasında rol oynaması açısından önemlidir. Sütte bulunan fosfor da kemik oluşumunda önemli bir etkendir.

Süt Şekeri (Laktoz)

Süt şekeri olarak bilinen laktoz, enerji kaynağıdır ve mineral maddeler ile birlikte ozmotik sisteme iştirak ettiği için, bu süt bileşeninin oranı sütte değişiklik göstermektedir. Bir molekül glikoz ve bir molekül galaktozdan oluşmuş bir disakkarittir. Laktozun inek sütündeki oranı ortalama % 4,6, anne sütündeki oranı ise % 7,1’dir. Koyun sütünde % 4,6, keçi sütünde ise ortalama % 4,0 oranında laktoz bulunur. Sütteki laktozun yapısında yer alan özellikle de galaktoz, bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için gerekli çok önemli rol oynayan temel bir öğedir. Laktoz vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar. Bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde çok önemlidir. Laktoz ayrıca B1, B2, B6 ve folasin gibi vitaminlerin sentezlenmesinde rol oynar.

Laktoz asitlere dayanıklı ve alkalilere hassastır. Bu nedenle midede değil laktaz enziminin etkisiyle bağırsaklarda parçalanır. Bağırsaklarında laktaz enzimi eksik olan kişiler laktozu sindiremez ve bu durum ishal, gaz, şişkinlik gibi bazı rahatsızlıklara sebep olabilir.

BİZİ TAKİP EDİN!

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN DEĞERLİ

Yorum Yap

Yorum Yap